Digitale geletterdheid

Opdrachtgever: Uitgeverij Instruct
Onderwerp: Een zoekplaat illustreren over digitale geletterdheid voor de DIGIT lesmethode met 6 verschillende thema’s voor het primair en voortgezet onderwijs.

Meme’s, phishing, likes, QR-codes, hashtags, algoritmes, cookies, nepnieuws… het zijn maar een paar termen die je voorbij ziet komen op het internet. Maar wat betekent het eigenlijk? Hoe thuis ben jij in de digitale wereld? De zoekplaat die ik voor de DIGIT lesmethode heb gemaakt laat op een speelse manier al deze termen en onderwerpen zien. Vaak met een knipoog, want een illustratie met een grapje blijft vaak wat langer hangen.

Het was erg leuk om allerlei verschillende situaties te bedenken en zoveel vrijheid te hebben in het tekenen van de personages. Soms was het even omdenken wanneer een idee even helemaal anders moest vanwege het gebruik van een logo. Een parodie van een bestaand bedrijf mag, maar je mag niet zomaar een logo kopiëren en plakken. Vaak mag je alleen de naam gebruiken, andere bedrijven maken een uitzondering voor educatief gebruik. Google vind het bijvoorbeeld al niet oké als je de naam gebruikt in een ander lettertype maar wel met dezelfde kleuren als het logo.

Enkele van mijn favoriete illustraties voor de zoekplaat.

De zoekplaat is gedrukt als een vouwbare A2 poster met op de achterkant alle beschrijvingen en een extra grote A1 poster. Er is ook versie gemaakt die gebruikt kan worden als stickervel.

Poster met een kartonnen koker eronder

Interesse om de DIGIT zoekplaat voor jouw school of klas te bestellen? Vraag de zoekplaat dan hier aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *