Praten met Pim

Ik denk dat ik wel vijf blog posts kan schrijven over dit gigantische en toffe illustratieproject van de gemeente Enschede. Een educatief project waarvoor ik tot nu toe meer dan 800 illustraties heb gemaakt! Laat ik beginnen bij het begin.

Midden 2017 kwam ik in contact met vormgever en projectleider Petra ter Keurs van Queenie productions. Zij was op zoek naar een illustrator om samen te werken aan een nieuw project die de voorschoolse taalontwikkeling in Enschede op zijn kop zou zetten. Een project van ongekende omvang. Er zouden namelijk meer dan 2000 woorden getekend moeten worden in een periode van ongeveer 9 maanden. De illustraties zouden worden gebruikt om anderstalige kinderen en kinderen met een taalachterstand te helpen om beter en leuker Nederlands te leren. Een werkgroep onder leiding van Leanne Jansen en Rianne Buist-Pasveer boog zich over de woordlijsten en de communicatie richting de scholen. En zo ontstond ‘Praten met Pim’.

We zijn begonnen met het bedenken van de familie. Pim is onze hoofdpersoon, samen met zijn ouders, zijn zusje Sara en zijn babybroertje Mert leeft hij in de wereld van Pim. Een wereld die constant wordt uitgebreid.

De familie van Pim

Samen hebben wij twee andere illustrators erbij gezocht om ons te ondersteunen bij dit mega project. Ik ben heel dankbaar dat ik heb mogen samenwerken met Linda van Ballegooijen van Studio Appeltjesgroen en Katrien van Schuylenbergh. De samenwerking was heel fijn en je voelt je als ‘eenzame’ illustrator toch net iets wat minder alleen đŸ˜‰

De wereld van Pim begon klein met woordkaarten. Simpele woorden zoals ‘elleboog’ of ‘bal’ werden getekend. Maar ook moeilijkere concepten kwamen aan bod. Hoe teken je bijvoorbeeld het woord ‘gezelligheid’? Een heel erg Nederlands begrip.

Een hele kleine selectie van de woordkaarten die ik heb geĂ¯llustreerd

Natuurlijk hebben de woordkaarten ook een mooie doos nodig, nou die dozen zijn er. Er is weinig leuker dan zien dat je illustraties echt gebruikt worden! 95% van de scholen en voorscholen doen mee met Praten met Pim. Allemaal krijgen ze zo’n mooie doos.

Naast woordkaarten werden er door mij ook twee uitgebreide praatplaten gemaakt. Deze platen zijn een nog grotere kijk in Pim’s wereld en kunnen worden gebruikt als zoekplaten.

 

‘Lokaal’ Zoekplaat voor Praten met Pim. Een project van de gemeente Enschede

‘Buitenspelen’ Zoekplaat voor Praten met Pim. Een Project van de Gemeente Enschede

Is het project nu af? Nog niet helemaal. Praten met Pim is zo goed ontvangen in Enschede dat er wordt gekeken of het project verder kan worden uitgebreid. Ik kijk er naar uit!

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *